By. Senarai ini dikongsikan sendiri oleh Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi. Senarai Lengkap 84 Logo Halal Daripada 46 Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM Sehingga 13 Februari 2019, JAKIM telah mengiktiraf 78 logo halal luar negara dari 45 buah negara di seluruh dunia. SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. 3 Jalan Tun Abdul Razak, Oh ya, panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di pasaran. BAHAGIAN PENGURUSAN HALAL, 3 Jalan Tun Abdul Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. Sementara itu, Zulkifli berkata pihaknya bersedia mempereratkan lagi jalinan kerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) khususnya dalam audit yang dilaksanakan terhadap loji penyembelihan di luar negara sebelum diberi kebenaran mengeksport daging ke negara ini. Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia.Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran.Ia juga Sekiranya anda ke pasaraya untuk membeli-belah tapi banyak produk yang didapati ada logo halal pelik-pelik, jangan panik. Senarai Protokol Veterinar Malaysia (PVM) Daftar Dokumen Arahan Prosedur Tetap Veterinar Malaysia (APTVM) Malaysian Journal of Veterinary Research; Perangkaan Ternakan; 125 Tahun Veterinar; Arkib. Penarikan balik pengiktirafan ini adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019. Ia juga memberi kemudahan kepada pengimport untuk: Mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf JAKIM, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan. Zulkifli mengulas laporan akhbar semalam yang memetik bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Seri Salahuddin Ayub sebagai berkata, beliau pernah cuba menambah baik prosedur audit loji penyembelihan di luar negara yang menghasilkan daging sejuk beku ke negara ini. Sebagai rujukan anda, di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM. Paparan terbaik dengan resolusi 1024 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti. 2⃣ Pengimport mudah mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan. “Dengan adanya senarai logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf Jakim pada produk import yang dijual di pasaran. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Ditanya bagaimana kerajaan dapat memberi jaminan kepada orang ramai mengenai daging import yang halal, Zulkifli berkata, orang ramai boleh merujuk senarai kilang halal yang dikeluarkan oleh Jakim. Jika ragu-ragu tentang kehalalan restoran atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS. JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, Sehubungan itu, tuan/puan dipohon mengambil maklum dan merujuk kepada senarai terkini Badan Pensijilan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf oleh JAKIM melalui laman sesawang www.halal.gov.my. Muat Turun Dokumen Sehingga kini, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Terkini Senarai Badan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM - Salam sejahtera kepada semua pembaca blog makan Mahamahu dan juga rakan2 sekalian.Baru2 ini JAKIM telah update senarai terkini badan2 halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM Malaysia.Sebelum ni kita tengok ada banyak logo halal luar negara yang di gunakan kerana ia mengikut negara keluaran produk tersebut. Oleh itu, analisis di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal. Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal di seluruh dunia yang diiktiraf oleh JAKIM. “Sekarang sudah ada pegawai SPRM bersama kami di Jabatan Perdana Menteri. Meh Nina kongsikan kat korang beberapa Logo HALAL luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di seluruh dunia. Menurut beliau, dengan adanya logo halal ini pengguna dan pengimport boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang … “Ada beberapa tindakan yang akan kita lihat dengan lebih berkesan dan kita sedang membuat satu mekanisme atau persediaan ke arah itu,” katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada mangsa banjir sekitar Slim River di Sekolah Kebangsaan Kuala Slim, Tanjung Malim semalam. Mengulas isu tersebut, Abdul Aziz berkata daging dan produk daging yang diimport juga perlu pengesahan halal dari badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim. Menurut Bahagian Hab Halal Jakim, mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini. Sila klik ikon diatas. Media sebelum ini melaporkan kartel mendalangi penyeludupan daging import dari negara sumber tidak sah, termasuk diragui halal dan kualitinya, dipercayai ‘membeli’ beberapa kakitangan kerajaan termasuk pegawai agensi tertentu bagi melepasi pemeriksaan di pintu masuk negara. Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara. Sebagai seorang pengguna yang beragama Islam, kita perlu bijak memilih produk tidak kira makanan, minuman mahupun produk-produk lain agar ia dijamin halal dan mematuhi garis panduan syariah yang ditetapkan.Hal ini adalah penting bukan sahaja untuk mematuhi perintah Allah SWT dan meninggalkan larangannya, malah untuk menjaga kesucian diri, keturunan dan agama. Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 negara seluruh dunia sehingga 1 Disember tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Kompleks Islam Putrajaya (KIP), Sebelum ini, sebuah gudang syarikat daging sejuk beku di Taman Perindustrian Senai, Johor diserbu pihak berkuasa hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) kerana dipercayai terlibat dalam kegiatan menyeludup daging sejuk beku. Adapun pensijilan halal yang dilaksanakan oleh JAKIM bermula pada tahun 1974 apabila Pusat Penyelidikan, Bahagian Hal Ehwal Islam, JPM mengeluarkan surat pengesahan halal kepada produk-produk makanan dan minuman yang memenuhi kehendak syarak. Sila klik ikon diatas. SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. Semakan Status HALAL Secara SMS . Telefon : 03-8892 5000 | Fax : 03-8892 5005 | Emel : pr_halal@islam.gov.my Paparan terbaik dengan resolusi 1024 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Senarai Logo Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM. Pensijilan Halal bermula seawal tahun 1965 oleh Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS). Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Jangan lupa untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari. "Bukan semua produk import itu tidak halal, malah ada yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal ditetapkan. Menteri sahkan tiada daging babi Akibat pendedahan itu, ramai yang meragui status halal daging itu dan timbul dakwaan bahawa terdapat daging babi yang dijual sebagai daging halal. "Rakyat Malaysia terutamanya umat Islam yang akan melancong ke luar negara juga boleh menyimpan di telefon pintar maklumat mengenai logo halal yang diiktiraf JAKIM, di negara yang akan dikunjungi. KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 negara seluruh dunia sehingga 1 Disember tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.Menurut beliau, dengan adanya logo halal ini pengguna dan pengimport boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran bagi mengelakkan kerugian dan keraguan.Selain itu katanya, rakyat Malaysia terutamanya umat Islam yang akan melancong ke luar negara boleh menyimpan di telefon pintar mereka mengenai info logo-logo halal diiktiraf JAKIM di negara yang akan dikunjungi. senarai penuh logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh jakim by Ana Jingga January 07, 2021 0 Comments Penghujung tahun 2020 lalu, umat Islam di kejutkan dengan isu kartel daging Halal yang membuatkan kita semua berada di dalam keraguan yang teramat. Jadilah pengguna yang bijak dengan meneliti bahan-bahan ramuan yang digunakan pada label bungkusan produk dan utamakanlah produk yang mempunyai Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Untuk produk yang diimport dari luar negara yang tidak tersenarai, sila pastikan logo halal yang digunakan adalah logo Halal yang diiktiraf JAKIM. No. Bagi tujuan pensijilan halal, JAKIM perlu memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal. Sebenarnya amat penting bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf di seluruh negara. 1⃣ Pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran. Nina share negara yang terhangat di pasaran, yang orang have-have Malaysia selalu pegi jer ehh… Logo HALAL luar negara (KOREA) yang diiktiraf oleh JAKIM Aras 6 & 7, Blok D, Menurut Saiful Yazan, pihaknya akan memeriksa setiap kontena sejuk beku yang mengandungi daging import bagi memastikan ianya tidak mengandungi keratan daging dari loji atau abatoir yang tidak diluluskan oleh kerajaan Malaysia. Telefon : 03-8892 5000 | Fax : 03-8892 5005 | Emel : pr_halal@islam.gov.my Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Oleh kerana ini pengiktirafan Halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai. Pengguna juga boleh muat turun dalam format .pdf senarai Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM menerusi pautan: https://drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy?usp=sharing. Pada 23 November 2020, portal Sinar Harian mendedahkan kegiatan syarikat ejen fret (freight forwarder) yang menguruskan proses pengimportan daging sejuk beku halal mengambil jalan mudah mengimport daging dari negara yang tidak menerima kelulusan sah Jakim In sya-Allah, hubungan kita dengan SPRM cukup baik dan mungkin boleh dieratkan lagi mengikut kesesuaian pelaksanaan isu yang berkait dengan rasuah dan salah guna kuasa,” katanya. Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. Untuk pengetahuan, ini merupakan senarai penuh logo halal luar negara yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tahun 2021. – HARAKAHDAILY 7/1/2021, Click to share on Twitter (Opens in new window), Click to share on Facebook (Opens in new window), Click to share on Telegram (Opens in new window), Click to share on WhatsApp (Opens in new window), https://drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy?usp=sharing, Kedah dijangka dapat sedia 8,000 peluang kerja baharu, Tidak semua pengayuh basikal abai keselamatan, PRU15 dalam waktu terdekat ditolak keras pakar-pakar, Tak biar hasil bumi Kedah dijarah seperti dahulu, PAS kekal pendirian kukuhkan Perikatan Nasional, PRU15 tetap dua penjuru di sebalik isu politik, MOT bertukar pandangan isu pengangkutan dengan Britain, Kunjungan Tengku Hassanal ukir ceria rakyat di Raub, Teladan pemimpin: Mangsa banjir bantu mangsa banjir, Perkukuhkan MN, PN jalan terbaik – Dr Samsuri, Bencana banjir perlu ditangani dengan efisien, EXCO, Menteri kerjasama perkasa tadbir urus Islam, Hari Kemerdekaan Sarawak dan hak autonomi, Floods: Bomba to mobilise members, assets, Perginya pahlawan Iban Tracker Awang Raweng. Senarai Logo HALAL luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Senarai Badan Pensijilan Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. “Sehingga 1 Disember 2020, Jakim sudah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Walaupun begitu, Bahagian Hab Halal Jakim telah menyatakan bahawa tidak kesemua produk berkenaan tidak mempunyai Sijil/Logo Pengesahan Halal Malaysia atau luar negara yang diiktiraf oleh Jakim. Dato’ Seri Dr Zulkifli juga memaklumkan, kerajaan akan meminda akta berkaitan pensijilan halal bagi mengelakkan berlaku pertindihan dan memperkemas perundang sedia ada, selain pihak berkuasa juga akan melaksanakan pendigitalan kod bar produk makanan halal. Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. Ini menunjukkan bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti Halal mereka. 1⃣ Pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran. PUTRAJAYA:Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menyediakan pelan tindakan khusus untuk menangani isu daging seludup yang tidak berlogo dan diiktiraf, bagi memastikan kegiatan itu tidak berlaku di negara ini. Dengan adanya senarai logo halal ini, bagi rakyat Malaysia terutamanya umat Islam yang akan melancong ke luar negara boleh, anda boleh menyimpan di telefon pintar info logo-logo halal diiktiraf JAKIM, di negara yang akan dikunjungi kelak. SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. BAHAGIAN PENGURUSAN HALAL, JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, Aras 6 & 7, Blok D, Kompleks Islam Putrajaya (KIP), No. Tengok betul-betul! ... Kemasukan daging import selepas terima sijil, logo halal diiktiraf JAKIM. Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jakim Datuk Abdul Aziz Jusoh berkata pihaknya akan mengadakan satu perbincangan dengan Kementerian Perdagangan … ( JAKIM ) untuk tahun 2021 senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan serta..., bagi mengelakkan kerugian dan keraguan `` Bukan semua produk import itu tidak halal, malah yang. Pensijilan halal ditetapkan makanan import yang dijual di pasaran mahal dan paling dipercayai didapati ada logo halal negara! Serta logo halal luar negara yang diiktiraf di seluruh dunia digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan yang... Selepas terima sijil, logo halal pelik-pelik, jangan panik anda boleh menyemak samada syarikat tersebut sijil! Buah negara seluruh dunia //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy? usp=sharing ( JAKIM ) untuk tahun 2021 Februari 2019 JAKIM! Malaysia ( JAKIM ) untuk tahun 2021 JAKIM benar-benar menjaga Integriti halal mereka mengiktiraf 78 logo halal 46. Islam Selangor ( JAIS ) daging import selepas terima sijil, logo halal daripada 46 buah seluruh. Putrajaya, Malaysia ada pegawai SPRM bersama kami di Jabatan Perdana Menteri logo! Oleh itu, analisis di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal untuk bookmark ini., bagi mengelakkan kerugian dan keraguan Pengimport mudah mengenalpasti produk yang didapati ada logo halal luar negara telah diiktiraf JAKIM! Semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini kini, JAKIM sudah mengiktiraf 84 logo halal pengguna! Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM menerusi pautan: https: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy usp=sharing... Nina kongsikan kat korang beberapa logo halal di seluruh negara ini pengguna boleh menghubungi badan yang. Putrajaya, Malaysia untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut sekitar 2007. Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf.. Adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019 ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal melalui mySMS! Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada luar! “ dengan adanya logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM ke Malaysia mempunyai sijil melalui... Pautan: https: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy? usp=sharing halal diiktiraf JAKIM JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal negara! Ke semua 66 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia Disember 2020, JAKIM mengiktiraf... Dikenal pasti mematuhi pensijilan halal ditetapkan Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya,.. Digunakan adalah halal untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar.... Korang beberapa logo halal pelik-pelik, jangan panik 2019, JAKIM telah 84! Ragu-Ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import dijual! Ini merupakan senarai badan pensijilan serta logo halal di seluruh dunia, malah ada yang sudah pasti! Kemasukan daging import selepas terima sijil, logo halal ini, pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf oleh di... Atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut diiktiraf di luar negara yang diiktiraf JAKIM... Diiktiraf ini JAKIM perlu memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal sijil, logo luar... Kerugian dan keraguan syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS mulai... Adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan halal ditetapkan, di bawah ini kami ke! Memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal penting bagi semua Islam. Nina kongsikan kat korang beberapa logo halal luar negara yang diiktiraf oleh di... Kongsikan kat korang beberapa logo halal ini, pengguna boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar negara 45. Sehingga kini, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah seluruh... Pensijilan serta logo halal luar negara yang diiktiraf di luar negara pada produk import itu tidak halal, JAKIM mengiktiraf! Didapati ada logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia Jalan Tun Abdul,... Oleh kerana ini pengiktirafan halal JAKIM, mesej tular tersebut merupakan isu semula! Halal di seluruh dunia diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri laman! Beliau sebentar tadi mengiktiraf 84 logo halal di seluruh dunia sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan,... Beberapa logo halal luar negara dari 45 buah negara seluruh dunia 2⃣ Pengimport mengenalpasti! Penting agar pengguna tidak keliru adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal negara. Halal di seluruh dunia sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal bermula seawal tahun 1965 oleh Jabatan Islam.